Spørgsmål:

Jeg har hørt, at mor og barn kan være “skilt ad” i et par timer efter fødslen – er det rigtigt?

Svar:(*)

Der er forskellige procedurer for timerne efter et kejsersnit, afhængigt af hvilket sygehus du har født på.

De fleste intensivafdelinger har i tillæg til kejsersnitmødrene rigtig dårlige patienter indlagt. Samtidig er de, der passer dig, intensivsygeplejersker og ikke jordemødre.

Det kan være nogle af grundene til, at man kan blive nødt til at adskille mor og barn, selvom al forskning viser, at de første timer efter fødslen er super vigtige for tilknytningen.

Mange sygehuse er i gang med at ændre procedurer, så det er muligt at være sammen i disse vigtige timer, og flere steder fungerer det heldigvis sådan.

Spørg der, hvor du skal føde, og pres på for, at der kan findes en løsning, hvis man stadig adskiller mor og barn.

Har I været adskilt i en kortere eller længere periode, er den bedste genforening at være hud mod hud.

Bare lig sådan i adskillige timer og lad barnet sutte, når det viser tegn på lyst. Dette kan også have en forløsende effekt på dig som mor, der kan opleve en masse følelser komme væltende, når du ligger med dit lille nøgne barn på brystet.

Lad i første omgang følelserne få frit løb. Stresshormonerne forlader din krop sammen med tårerne. Det er kroppens egen måde at regulere sig på efter en overvældende oplevelse.

Kærligst, Anne


(*) Indholdet på denne hjemmeside er udelukkende beregnet til orientering og undervisning. Kontakt læge for lægehjælp, behandling eller diagnose. Alle resultater er individuelle og op til den enkelte for at opnå. Eventuelle udtalelser fra tidligere kunder er baseret på deres egne erfaringer, og disse kan ikke garanteres.

2 Comments on Hvor lang tid må mor og barn være skilt ad?

 1. Jeg fik lavet akut kejsersnit i fuld narkose på Hjørring Sygehus i 2010. På det tidspunkt havde jeg haft veer i 4 døgn, og var kun åbnet 4 cm. 2 gange blev jeg sendt hjem på en “cocktail”, fordi veerne ikke var kraftige nok. Jeg havde graviditetsbetinget sukkersyge, så vores datter skulle have early feeding max 30 min efter fødslen. Jeg havde lidt komplikationer efter kejsersnittet, som puls på 170, alt for højt blodtryk, blodprocent på 3, min livmoder ville ikke trække sig sammen, så en jordemoder og sygeplejerske pressede på den af alle kræfter i ca 3 timer, og jeg iltede ikke ordentligt. Jeg lå på intensiv i 8 timer, og så først min datter på det tidspunkt. På barselsgangen havde hun på det tidspunkt fået MME på kop adskillige gange. Vi kom rigtig dårligt fra start, min datter og jeg, fordi der var gået så lang tid. Amningen gik i vasken og jeg tudede fra første gang jeg så hende, af sorg over at have mistet de første vigtige timer.
  Det er SÅ vigtigt med den allerførste kontakt.

  • Puuuh Johanne, sikke en oplevelse!

   Det er så vigtige timer, og jeg forstår virkelig, at du føler dig berøvet noget dyrebart. Fortæl din datter hver gang du har lejlighed til det, at du var forbundet til hende i dit hjerte, al den tid I var adskilt, og lad både hende og dig selv reagere på det. Hvis du har brug for hjælp til at bearbejde oplevelsen yderligere, er du altid velkommen til at henvende dig. Tak for din kommentar, alt det bedste til dig og din lille datter.

   Kærligst jordemoder Anne Ruby

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.