Spørgsmål:

Hvor stor er chancen for at kunne føde vaginalt anden gang hvis første fødsel er ved kejsersnit? Hvor lang tid gennemsnitligt efter kejsersnittet har man ikke ondt og kan bevæge sig normalt igen?


Svar:(*)

Det er meget individuelt, om du kan føde vaginalt ved din næste fødsel. Det afhænger af grunden til det første kejsersnit, dine risikofaktorer i denne graviditet, og hvordan man håndterer din fødsel.

Jeg vil påstå, at din succesrate stiger væsentlig, hvis du har en kendt/privat jordemoder til din VBAC (vaginal birth after cesarean)! Ikke fordi private jordemødre nødvendigvis er dygtigere end de offentlige, men fordi at det at kende sin jordemoder er af afgørende betydning for trygheden – som smitter af på hormonsystemet.

Når dit hormonsystem arbejder godt, stiger sandsynligheden for en spontan vaginal fødsel! Jeg har hørt Rigshospitalet tale om, at ca. halvdelen af dem, der forsøger vaginal fødsel efter kejsersnit lykkes med at føde vaginalt.

Mine egne opgørelser er noget bedre. Cirka 85 % af de kvinder, jeg føder VBAC med, får den fødsel, de drømmer om. Og ca. 15 % må have kejsersnit igen. Selv der er det af stor betydning at kende sin jordemoder og føle, at man har “gjort alt” – så bliver kejsersnittet så meget nemmere at leve med.

De fleste vil ca. 14 dage efter et kejsersnit være stort set smertefrie og kunne bevæge sig normalt. Nogle før, nogle senere. Og så er der alle småskavankerne som ømhed, stramhed, følelsesløshed omkring arret osv. De gener kan vare meget længere, men heldigvis kan man ved hjælp af Kejserindernes træningsprogram ”Stærk Mor efter Kejsersnit” få god hjælp til det.

Kærligst, Anne


*) Indholdet på denne hjemmeside er udelukkende beregnet til orientering og undervisning. Kontakt læge for lægehjælp, behandling eller diagnose. Alle resultater er individuelle og op til den enkelte for at opnå. Eventuelle udtalelser fra tidligere kunder er baseret på deres egne erfaringer, og disse kan ikke garanteres.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.