Spørgsmål:

Jeg fik konstateret HELLP, inden jeg fik akut kejsersnit i fuld narkose. Det sad i min lever, men de ved ikke, hvorfor det kom. Alt gik så stærkt, og der havde ikke været nogle tegn på det igennem hele graviditeten. Hvad er risikoen for, at det kommer til at ske igen ved næste barn? Vi har forskellige blodtyper. Kan det have noget at sige?


Svar:(*)

Puha, hvor synd for dig – det er så hårdt, når noget så dramatisk sker. Der er en let forhøjet risiko i din næste graviditet, derfor vil du blive fulgt tættere også med blodprøver. Men jeg har oplevet mange, hvor der intet kom i næste graviditet!

Er det du og din partner, du mener, har forskellige blodtyper? Der er en teori om, at man hyppigere får præeclampsi og/eller HELLP, hvis din krop ikke er “familiær” med din partners celler, som jo er halvdelen af det barn, der vokser i dig. At det er denne “fremmedhed”, kroppen reagerer på.

Så vidt jeg ved, går dette ikke på blodtyper, men bare på det “dna-fremmede”. En undersøgelse har vist, at de par der havde haft mest ubeskyttet sex (altså uden de såkaldte barriere-metoder, hvor man ikke får hans sperm i kroppen) havde lavere forekomst af PE/HELLP.

Teorien er, at man kan vænne kroppen lidt til påvirkningen af den andens dna. Par, der havde kendt hinanden længe, havde også lavere risiko. Håber du kan bruge mit svar til noget, og er kommet dig ovenpå den voldsomme oplevelse

Kærligste hilsner Anne


*) Indholdet på denne hjemmeside er udelukkende beregnet til orientering og undervisning. Kontakt læge for lægehjælp, behandling eller diagnose. Alle resultater er individuelle og op til den enkelte for at opnå. Eventuelle udtalelser fra tidligere kunder er baseret på deres egne erfaringer, og disse kan ikke garanteres.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.